Heb je een vraag? Bel ons: 020 527 36 54

Veilig terug naar school

Campagnes

Many road safety campaigns are organized every year. Hier kun je alle huidige en oude campagnes bekijken
Sorry, we konden helaas geen zoekresultaten vinden
Laden Evenementen

Veilig terug naar school

Veilig terug naar school

Veilig terug naar school gaan

Er is een spannende week aangebroken. De scholen gaan weer open en de leerlingen zullen in kleinere groepen les krijgen van jullie. Hoe de 1,5-meter samenleving vorm gegeven wordt in het schoolgebouw is een hele opgave waar elke school zelf – op basis van de voorgestelde maatregelen- invulling aan geeft. Landelijk denken ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten, provincies, vervoerregio’s en kennisinstellingen na over hoe de (directe) schoolomgeving dusdanig ingericht kan worden om deze anderhalve meter afstand tot elkaar te waarborgen. Het hieruit voortkomende protocol bevat handvatten en richtlijnen voor scholen en ouders die bijdragen aan de veiligheid van iedereen. De maatregelen richten zich voornamelijk op het haal- en brenggedrag van de ouders en hoe gemeenten en scholen hiermee om moeten gaan in de communicatie.

 

Kom op voeten en fietsen naar school

Naast de algemene voorzorgsmaatregelen, zijn de volgende maatregelen opgesteld die specifiek ingaan op het haal- en brenggedrag van ouders:

·      Kom fietsend of lopend

·      Jonge kinderen fietsen niet zelf

·      Zelfstandig parkeren van fietsen

·      Ouders/verzorgers gaan direct naar huis na afzetten kinderen

 

Een compleet overzicht van de voorgestelde verkeersmaatregelen rondom de opstart van het basisonderwijs vind je in dit document.

Beeldmaterialen om deze boodschap te communiceren naar ouders en collega’s vind je hier. Mochten jullie materialen willen bestellen, dan kan dat kosteloos (zolang beschikbaar) via Verkeer & Meer.

 

Tijdelijke infrastructurele aanpassingen in de schoolomgeving

Naast bovengenoemde gedragsregels zijn er verschillende maatregelen voorgesteld vanuit het RIVM die de gemeente rond de school kan uitvoeren. Deze maatregelen creëren meer ruimte voor ouders en kinderen, waardoor de 1,5 meter afstand tot elkaar gewaarborgd kan worden. Omdat elke schoolomgeving anders is, is het vooral een kwestie van maatwerk. Een verkeerskundige van de gemeente kan jullie school zowel van adviezen voorzien als fysieke (tijdelijke) infrastructurele aanpassingen in de schoolomgeving realiseren. Denk hierbij aan een schoolstraat of een tijdelijk parkeerverbod om de verkeerschaos op haal- en brengmomenten te beperken. Of het aanbrengen van markeringen, bijvoorbeeld om rijrichtingen aan te geven of pictogrammen.

 

Mocht jullie school gebaat zijn bij dergelijke infrastructurele aanpassingen in de schoolomgeving, neem dan contact op met je gemeente of met ons.

veilig terug naar school in coronatijd

1,5 meter afstand en (verkeers)veiligheid

Onze slogan Iedereen elke dag veilig thuiskomen heeft een nieuwe invulling gekregen. Veiligheid betekent nu afstand houden tot elkaar en dit kan het beste gedaan worden door lopend en fietsend naar school te komen.

Op voeten en fietsen naar school gaan draagt daarnaast ook bij aan de verkeersveiligheid, en dat is een positief neveneffect in deze onzekere tijden.

Tot slot: elke schoolomgeving is uniek, welke handvatten uit dit protocol waardevol zijn voor jullie specifieke situatie is naar eigen inzicht. Mocht je vragen of onzekerheden hebben, neem dan contact met ons op. We wensen jullie heel veel succes. Pas goed op jezelf, en pas goed op elkaar.

Event Details

Date: mei 8 - september 1
Time: -

User registration

Reset Password