Heb je een vraag? Bel ons: 020 527 36 54

Mono

Campagnes

Many road safety campaigns are organized every year. Hier kun je alle huidige en oude campagnes bekijken
Sorry, we konden helaas geen zoekresultaten vinden
Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Mono

Mono april 2019

In de maand april loopt de Mono campagne weer! Deze landelijke bewustwordingscampagne heeft het doel het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets en in de auto te verminderen.

Ongestoord Onderweg

Bijna 6% van de fietsers in regio Amsterdam gebruikt smartphone tijdens het fietsen

In opdracht van de Vervoerregio Amsterdam is onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphones in het fietsverkeer. Resultaat? Van de 45.000 voorbijkomende fietsers is bijna 6% bezig met zijn smartphone. Reden genoeg voor de Vervoerregio om mensen bewust te maken van het gevaar dat hierin schuilt met de MONO-campagne.

Wat is MONO? Mono betekent één: richt je op één ding. Dus fiets mono en houd je aandacht op de weg, zodat iedereen veilig kan deelnemen aan het verkeer.

In de hoofdstad en omstreken voeren de Vervoerregio en haar gemeenten de landelijke MONO-campagne actie tegen het gebruik van smartphones op de fiets en gaat op 1 april de tweede fase van start. De 15 gemeenten* van de Vervoerregio Amsterdam zijn hiermee de eerste in Nederland die een impuls geven aan deze overheidscampagne.

Richt je op één ding, fiets mono

De campagne richt zich op mensen tussen de 18 en 30 jaar en heeft als doel het verminderen van telefoongebruik in het verkeer. Het belang van die boodschap lijkt helder, maar is niet eerder onderbouwd. Daarom heeft de Vervoerregio in samenwerking met het onderzoeksbureau Trajan, onderzoek gedaan naar smartphonegebruik op de fiets. Gewoon, door op straat voorbijkomende fietsers te tellen en te noteren hoeveel er met hun telefoon bezig zijn in Amsterdam, Zaandam en Landsmeer.

Smartphone in combinatie met audio

Van de 45.000 voorbijkomende fietsers gebruikt daarnaast 13% ook nog eens zichtbaar audioapparatuur. Resultaat? In absolute getallen kunnen we stellen dat voor een gemiddelde spits het gaat om ongeveer 50.000 momenten waarop fietsers zijn afgeleid in het verkeer. Deze gevaarlijke momenten wil de Vervoerregio terugbrengen met deze campagne.

 

Wetswijziging 1 juli 2019

Per 1 juli 2019 geldt een totaal verbod op het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets.

Event Details

Date: april 1, 2019 - april 16, 2019
Time: -

User registration

Reset Password