Heb je een vraag? Bel ons: 020 527 36 54

Lopen en fietsen naar school

Campagnes

Many road safety campaigns are organized every year. Hier kun je alle huidige en oude campagnes bekijken
Sorry, we konden helaas geen zoekresultaten vinden
Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Lopen en fietsen naar school

Lopen en fietsen naar school

Om ouders aan te moedigen hun kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen, voerden de Vervoerregio en haar gemeenten in april 2018 campagne, samen met de scholen in de regio, VVN en de overige partners.

Maak van lopen en fietsen een gewoonte

Kinderen gaan steeds later zelfstandig naar school en worden steeds meer en langer met de auto gebracht. Zo worden ze te langzaam zelfredzaam in het verkeer. Door met hun papa en mama te lopen en fietsen doen ze praktijkervaring op om later alleen over straat te kunnen. Het verkeer is immers geen dag hetzelfde. Kinderen die zelf fietsen of lopen, leren elke dag iets nieuws. Naast verkeersregels bouwen ze ook aan hun vaardigheid en leren ze omgaan met onverwachte situaties.

Verkeersveiligheidscampagne “Op voeten en fietsen naar school”

Om ouders aan te moedigen hun kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen, voerden de Vervoerregio en haar gemeenten in april 2018 campagne, samen met de scholen in de regio, VVN en de overige partners. Als start van de campagne verzorgde portefeuillehouder Verkeer van de Vervoerregio Derk Reneman samen met Haarlemmermeers raadslid Mieke Booij een Zebrales op de Antoniusschool in Nieuw-Vennep. Reneman: “Ervaring opdoen in het verkeer is ontzettend belangrijk. De meeste ongelukken met kinderen gebeuren in de leeftijd van 10-14 jaar, in de eerste weken na de zomervakantie. Stel je voor dat je je hele basisschoolcarrière met de auto naar school bent gebracht. En dan ga je naar de brugklas. Met een grotere fiets, en een langere route naar school die langs moeilijkere kruisingen komt. Dan is het fijner als je met zelfvertrouwen op weg gaat. Door vanaf jongs af aan te oefenen met onze kinderen in het verkeer, voorkomen we ongelukken op latere leeftijd.”

Het goede voorbeeld

Kinderen leren niet alleen door te doen, maar ook door het gedrag van hun ouders. Al op jonge leeftijd nemen zij het gedrag van hun ouders als voorbeeld over. Dus ook in het verkeer. Uit recent onderzoek van Tabula Rasa* blijkt dat ouders veiligheid en verkeersopvoeding belangrijke onderwerpen vinden. Toch heeft het geen prioriteit. Door het drukke gezinsleven en haast op weg naar school, schiet bewust bezig zijn met verkeer er vaak bij in.

Opvallend is dat ouders vinden dat ze goed bezig zijn en dat verkeersopvoeding ook hun taak is, terwijl blijkt dat de kennis over het verkeer en inzicht in het eigen gedrag niet altijd voldoende aanwezig is. Daarnaast geven ouders soms zelf het verkeerde voorbeeld en hebben ze niet in de gaten welke impact een fout voorbeeld heeft op hun kind. Daarom wordt tijdens deze en andere campagnes ook aandacht besteed aan de eigen rol en verantwoordelijkheid van ouders. Dit gebeurt onder andere met behulp van de diverse verkeersouders op de scholen. .

*Het onderzoek ‘De betrokkenheid van ouders/opvoeders bij verkeersveiligheid verhogen’ is uitgevoerd in opdracht van provincies Utrecht, Brabant, Drenthe, Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland, ROV Oost Nederland en Vervoerregio Amsterdam.

Event Details

Date: april 1, 2018 - mei 1, 2018
Time: -

User registration

Reset Password