Heb je een vraag? Bel ons: 020 527 36 54

Dode hoek

Campagnes

Many road safety campaigns are organized every year. Hier kun je alle huidige en oude campagnes bekijken
Sorry, we konden helaas geen zoekresultaten vinden
Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Dode hoek

Dode hoek

Door kinderen te leren zich veilig op te stellen rondom grote voertuigen, kunnen veel ongevallen voorkomen worden.

Vrachtwagenchauffeur geeft uitleg over de dode hoek. Tijdens de Veilig op Weg-les krijgen leerlingen uitleg hoe ze moeten omgaan met grote voertuigen in het verkeer (dode hoek, zicht etc.).

Attentie voor de dode hoek

In Nederland vallen jaarlijks gemiddeld 9 doden en 40 tot 50 zwaargewonden als gevolg van dode hoek ongevallen. Daarom is voorlichting van levensbelang, met name aan kinderen, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Door kinderen te leren zich veilig op te stellen rondom grote voertuigen, kunnen veel ongevallen voorkomen worden.

In de gemeenten van de Vervoerregio stond de maand juni in 2018 in het teken van de ‘dode hoek’. Deze maand werden er op 18 scholen in de regio Dodehoeklessen verzorgd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Deze leuke en leerzame les organiseert VVN samen met lokale transportbedrijven. De kinderen leerden wat je het beste kunt doen als je in het verkeer grote voertuigen tegenkomt. De lessen werden gratis aangeboden aan de scholen door Vervoerregio Amsterdam.

Dode hoek van vrachtwagens groot gevaar voor kinderen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vervoerregio zetten zich actief in op scholen om kinderen uitleg te geven over de dode hoek. De Dodehoekles begint in de klas met een film en een quiz, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Met behulp van werkbladen gaan de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met opdrachten. Maar het spannendste gedeelte van de les is natuurlijk wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto.

De kinderen leren tijdens de dodehoekles twee belangrijke vuistregels:

  1. Vrachtauto of bus in de buurt? Blijf rechts en ruim erachter!
  2. Blijf altijd ruim 3 meter voor of achter de vrachtauto of bus!

Deze regels zijn natuurlijk niet alleen voor kinderen van belang, maar ook voor alle volwassen verkeersdeelnemers. Door ze in acht te nemen voorkomen we ongevallen! Veel volwassenen zijn zich ook niet bewust van de gevaren. Daarom hingen er in juni in alle gemeenten van de Vervoerregio campagneborden om alle weggebruikers te attenderen op het gevaar van de dode hoek.

Event Details

Date: juni 1, 2018 - juni 2, 2018
Time: -

User registration

Reset Password